För referenser på fotojobb jag gjort, välj bland kategorierna till höger för galleribilder i de olika kategorierna.
För den som orkar läsa så har jag beskrivit min väg till att finna fotograferingens underbara värld nedan.

 

Jag fick upp ögonen för fotograferingens värld efter att min goda vän och mentor Christian ”Crille” Hammarström börjat fota digitalt i slutet av 90-talet och vid början av 2000-talet hade han skaffat lite mer avancerad utrustning och när jag följde med honom på fototurer började jag själv att se saker och ting ur ett motivperspektiv. Jag bad Crille att testa mina idéer då vi var ute tillsammans och när jag såg resultatet av dessa i hans dator efteråt så tänkte jag ”Fan – jag har faktiskt en viss blick för det här”. Efter att jag precis blivit pappa 2004 så fick jag och dotterns mamma en digitalkamera av min dåvarande svärfar. Jag hade ju som sagt upptäckt att jag hade en viss blick för det hela – men jag hade aldrig hållit i kameran själv tidigare! Bilderna från dotterns första år är således ganska klassiska amatörhistorier. Efter att jag och dotterns mamma separerat under andra halvan av 2005 och hon fått ta kameran, då den ursprungligen vara en julklapp från hennes familj, så rann det ut lite i sanden ett tag.

2006 fyllde jag 30 och i samband med det fick jag en digital videokamera av mina föräldrar. Detta var ytterligare en ny värld för mig och något jag tog mig an med ganska stor intensitet – faktiskt blev videokameran ett substitut för fotot under detta år och jag lärde mig mycket. Det var även detta år jag träffade min gotländska fru och videokameran gick varm under mitt första gotlandsbesök på midsommarafton – på gott och ont. 😉

Intresset för foto fanns dock där hela tiden och blev faktiskt större av att jag inte kunde testa mina idéer när jag ville längre och jag köpte på hösten 2006 en Canon kompaktkamera, en IXUS60. Den blev stulen ett drygt år senare och vid den tiden var jag riktigt inne på fotograferandet, så jag köpte uppföljaren IXUS70 trots att jag egentligen inte hade råd.

2008 hade jag börjat få förfrågningar på hemsidor från olika håll och då jag även börjat känna mig hemma på fotograferandet och började fundera på att starta ett företag och framförallt var i stort behov av en ny dator med bättre prestanda så beslutade jag mig för att slå på stort för att vara jag – jag beställde en ny dator i delar, samt en Canon EOS400D digital spegelreflexkamera. Under en kort period hade jag faktiskt en bättre kamera än Crille, som fortfarande använde sin EOS350D – något som nog inte upprepats en enda gång efter det. 😀

En ny värld öppnade sig med spegelreflexen; det blev helt plötsligt möjligt att jobba med skärpedjup på ett helt annat sätt och kvaliteten på bilderna ökade markant då man kunde börja att fotografera i RAW-format, vilket gav så mycket större möjligheter till justeringar i efterhand i datorn.

2010 ansåg jag att jag hade lärt mig tekniken såpass bra med spegelreflexen att jag kunde lämna instegsmodellen och kliva upp i semiproffssegmentet.
Jag startade MHz Mediaproduktioner KB i februari och eftersom jag i princip hade betalt av datorn och den förra kameran vid det här laget så gick jag all in och köpte den EOS7D som jag fortfarande använder tillsamman med ett uppgraderingskit till datorn.